Erlend Larsen

Det er mye som kan sies om både mandat og motivasjon for dette utvalget. Motivasjonen kan synes å være rent politisk og mandatet kan synes skreddersydd for å få et svar som tilfredsstiller et politisk ønske.

Men – utvalget står fritt. Jeg oppfordrer utvalget til å se helhetlig på dette, og ta med seg det samlede kunnskapsgrunnlaget rundt rus, avhengighet, straff og forebygging. Dette kan ikke handle om juss og straffeprosess. Det kan ikke handle om hule fagtermer som «ikke følbare straffereaksjoner». Dette må handle om mennesker. Mennesker som sliter og trenger hjelp. Ikke om et juridisk skille mellom avhengig og ikke avhengig. Om et slik skille etableres i loven vil det svekke lovverkets tilknytning til samfunnet og redusere det til et politisk verktøy. Det vil undergrave politiets og påtalemyndighetens rolle og svekke helsefaglig integritet. Det vil, som NIM har tydeliggjort i sitt arbeid, ytterlige svekke menneskerettighetene på rusfeltet.

Jeg ber utvalget lytte til sin samvittighet og ikke bidra til å etablere et lovverk som vil skade menneskers vei gjennom livet. Ikke reduser sykdom til strafferett. Konkluder med at det ikke er mulig å etablere et juridisk skille mellom avhengige og ikke-avhengige. Det vil være deres moralske plikt.