Sykehuset i Vestfold, Klinikk psykisk helse og avhengighet

Sykehuset i Vestfold
Avdeling rus og avhengighet

Høringsuttalelse rushånderingutvalget – strafferettslige og straffeprosessuelle sider ved forebyggings- og behandlingsreformen for rusfeltet

Intensjonen at rusmiddelavhengige personer ikke skal ilegges følbare straffereaksjoner i saker som gjelder bruk og befatning med narkotika til eget bruk, vurderes som positiv. Mandatet tar for seg de juridiske og medisinske (diagnostiske) aspektene ved foreslått lovendring, og berører således ikke spesialisthelsetjenestens behandlingsoppdrag.

En er bekymret for og ser imidlertid utfordringer med både et tydelig rettslig innhold i begrepet rusavhengighet, og en nærmere gradering av avhengighet og det å knytte straffefrihet til en medisinsk diagnose. Diagnostisering gjennomføres i spesialisthelsetjenesten av spesialister ihht. ICD-10. Bruk av ICD-10 eller særegne rettslige definisjoner av begrepet rusavhengighet innebærer en uheldig blanding av medisin og jus som i praksis vil by på store gjennomføringsvansker for dem som skal forvalte den.

En foreslår istedet å knytte straffefrihet til mer objektive kriterier/tiltak for å vurdere om personer skal ilegges følbare straffereaksjoner, som f.eks. 1. gangs overtredelse vs gjentatte overtredelser, spytt- eller urinprøver, men også evaluering av forebyggende tiltak som kommunal oppfølging eller motiverende samtaler, primært overfor unge rusmiddelbrukere.