Junior- og barneorganisasjonen Juba

Innspill til Rushåndhevingsutvalget
Junior -og barneorganisasjonen Juba er en av medlemsorganisasjonene i Actis. Vi kjenner til Actis innspill til Rushåndhevingsutvalget, og stiller oss bak dette.
Juba er en rusforebyggende organisasjon som tilbyr lavterskelaktiviteter for barn og unge i lokallag rundt om i landet. Vårt fokus er alltid barns leve- og oppvekstsvilkår og vi mener barn har rett til å en oppvekst uten rus og skader som følge av andres rusbruk.
Vi er sterkt bekymret for at med de virkemidlene som finnes nå, er det mange unge som ikke fanges opp når de er i begynnelsen av sin «ruskarriere». Dette er personer som kunne fått hjelp tidlig, i stedet for at man risikerer å møte dem igjen senere i livet med et mye tyngre rusproblem, der de har tapt mange år i en viktig og sårbar fase av livet. Vi vil presisere at det må være et godt, effektivt og alderstilpasset tilbud til unge, både avdekning, reaksjoner og behandlingstilbud.
Det nåværende tilbudet om alternativ reaksjoner fungerer ikke som ønsket. Få eller ingen blir dessverre henvis til rusrådgivende enheter. Tilbudet om rådgiving er bra, men mange unge vil ikke være i stand til å vurdere sitt eget behov for hjelp, og på denne måten går vi glipp av muligheten til å hjelpe på et tidlig stadium.
Vi ønsker at de rusrådgivende enhetene i kommunene frigjøres fra kravet om straffesak som vilkår for oppmøte, og oppfordrer utvalget til å se til Oslo og Stavanger for en bredere tilnærming.

Innspill fra Juba (pdf)