Ditt navn: Petter C. Borchgrevink
Tittel/stilling: Avdelingssjef, overlege, leder NKSL og professor II
Velg kategori: Innspill til styringssystemet for kompetansetjenester

INNSPILL TIL STYRINGSSYSTEMET FOR KOMPETANSETJENESTER:
Helsedirektoratet har satt urimelige krav til å dokumentere kompetanseoppbygging. Kompetansetjeneste kan ikke nødvendigvis bruke ressurser på strengt vitenskapelige metoder for å vise dette. For NKSL sin del vil det i framtiden være aktuelt å dokumentere kompetanseoppbygging ved å vise til omfanget av nasjonal deltakelse i faglig nettverk og viktigere, av nasjonal deltakelse i vårt nesten ferdige kvalitetsregister, samt register-resultater fra de deltakende sentrene.

INNSPILL TIL KATEGORISERING AV KOMPETANSETJENESTER
Vi er enig i HODs forslag

INNSPILL TIL OMORGANISERING AV EGEN TJENESTE
Vårt innspill i forhold til egen tjeneste er at «Nasjonal kompetansetjeneste for sammensatte lidelser» (NKSL) videreføres for å ha «funksjon faglig kompetanseoppbygging i et helhetlig behandlingsforløp over en periode på ca. 10 år, på (høy)spesialiserte fagområder som krever oppbygging av faglige nettverk, kvalitetsregistre m.v. for å bygge opp regional kompetanse på området». Det må for øvrig opplyses av vi de første årene ikke fikk tildelt ressurser, og at dette ført kom oss til del fra 2010.

Vår begrunnelse for at vi bør fokusere og forbedre vår kompetansetjeneste i ti år til er:

• Det gjelder kompetanseoppbygging av et kompetanse-svakt område som krever mer omfattende tiltak over lengre tid

• Det må gis omfattende faglige råd og veiledning om utredning, behandling og helhetlig pasientforløp som også omfatter fastlegene og kommunehelse-tjenesten for øvrig

• Tidshorisont: 10 år (med mulighet for forlengelse ved faglige behov)

• Målet er å bygge opp faglige nettverk, kvalitetsregistre som kan ivareta samordning og kompetanse- og kunnskapsutvikling på området sammensatte lidelser (som må avgrenses, se nedenfor)

NKSL må også være aktivt behjelpelig overfor helsemyndighetenes arbeid med nye pakkeforløp slik det står i brev datert 5. juni 2018 fra HOD med overskriften «Spesifisering av oppdrag til Helsedirektoratet om nye pakkeforløp». Der står at pakkeforløpene for smertebehandling, utmattelse og muskel-skjelettlidelser skal avgrenses til «pasienter med symptomer som påvirker livskvaliteten, men der forholdet mellom symptomer og en eventuell grunnlidelse er uavklart» og at pasienter med tilstander «som knyttes til definert grunnlidelse, forutsettes håndtert i forløpene for disse tilstandene.» Dessuten bes det «om at direktoratet ser hen til eksisterende tilbud med tverrfaglig/diagnosesenter tilnærming slik som pilotprosjektet for pasienter med langvarige smerte- og/ eller utmattelsestilstander med uklar årsak på St. Olavs hospital» som altså har vært ledet at NKSL.

Avgrensning i forhold til NKSLs kompetanseområde har vært diskutert om må diskuteres videre med NKSLs referansegruppe. Borchgrevinks syn er at NKSL må konsentrere seg om langvarige smertetilstander av uklar årsak og at langvarige utmattelsestilstander av uklar årsak bør ivaretas av Nasjonal kompetansetjeneste for CFS/ME, som NKSL vil fortsette å samarbeide godt med.