Navn: | Hanne J. Juul |
Tittel/stilling: | Leder Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring |
Kategori: | Innspill til styringssystemet for kompetansetjenester |
Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring (NKSU) støtter utvikling av et dynamisk styringssystem. Det må imidlertid gis forutsigbarhet for tjenestene som gjør at drift og aktiviteter kan planlegges frem i tid. Mange aktiviteter (som f.eks. biobank og kvalitetsregister) krever oppbygging over flere år og det må være tydelig hva departementet forventer av tjenestene. NKSU foreslår at det settes ned en arbeidsgruppe der representanter fra tjenestene bidrar i utviklingen av styringssystemet. Dette for å sikre at styringssystemet er i tråd med behovene til både myndighetene og tjenestene.
Det bør gis opplæring og veiledning i hvordan myndighetene ønsker at årlig rapportering skal gjøres og hvordan utformingen (mal) av kompetansespredningsplanen skal være. Det bør også gjøres en revidering, og helst forenkling, av selve rapporteringsmalen. Ledere av nasjonale tjenester og faglig referansegrupper bør gis opplæring om krav til driften av tjenestene, og få oppfølging lokalt om hvordan etterlevelsen av regelverket skal forståes.
Dokumentasjon av regional kompetanseoppbygging kan gjøres ved å organisere selve tjenesten som et nasjonalt nettverk med representanter fra alle de fire regionale helseforetakene. NKSU er organisert på denne måten, og dette er nærmere beskrevet under punkt 3. De regionale representantene har ansvar for å bidra til å spre kompetansen i sine RHF`er samtidig som de gir tilbakemelding til den nasjonale tjenesten om aktiviteter og status i egen region. Dette vil ivareta samordning og kompetanse- og kunnskapsutvikling på området, og kan måles ved uttrekk og sammenligning av nasjonale og regionale data.