Ditt navn: | Christian Pollock Fjellstad |
Tittel/stilling: | Interessepolitisk fagansvarlig |
Velg kategori: | Innspill til omorganisering av egen tjenesten |
NKRR er viktig for muskelskjeletthelse
– Innspill vedrørende oppfølging av gjennomgang av nasjonale kompetansetjenester i spesialisthelsetjenesten
Norsk Revmatikerforbund viser til den helhetlige gjennomgangen av nasjonale kompetansetjenester og ønsker å gi innspill vedrørende virksomheten Nasjonal Kompetansetjeneste for Revmatologisk Rehabilitering (NKRR).
Kompetansetjenesten, så vel som revmatologisk avdeling og fagmiljøet på Diakonhjemmet Sykehus er avgjørende viktig for forskning og utvikling av god muskelskjeletthelse for en rekke av NRFs medlemmer. NKRR er også et eksempel til etterfølgelse hva gjelder brukermedvirkning i oppbygging av kompetanse.
Samarbeid og manglende synliggjøring
NKRR og de faglige ressursene ved Diakonhjemmet sykehus er en sterk alliert og samarbeidspartner for NRF. Gjennom flere år har vi arrangert ulike konferanser og gjennomført ulike prosjekter med faglig fokus på flere av de sykdommer og diagnoser som er representert blant NRFs medlemmer.
Vår egen fagavdeling og våre tillitsvalgte er i nær dialog med dette fagmiljøet og vektlegger en økende informasjonsutveksling og -spredning. NRF er av den oppfatning at den største utfordringen ligger i kompetanseheving og kunnskapsspredning, med påfølgende implementering i praksis, fra NKRR og ut til de regionale helseforetakene. Kompetansetjenesten oppleves å være faglig sterkt, og ser frem til et enda tettere samarbeid om kunnskapsformidling og -utveksling med andre.
NKRRs innspill
NRF viser videre til innspill gitt av NKRR og vil bemerke følgende:
For NRF er det viktig at resultatmål, resultatoppnåelse og effekt kan måles på sluttbrukernivå, det være seg pasient eller pårørende. Slike mål og effekter bør det rutinemessig rapporteres på, og innenfor et styringssystem som er enkelt og forutsigbart.
NRF anser NKRR å falle innenfor definisjonen av en nasjonal kompetansetjeneste med funksjon kompetanseoppbygging, men ønsker også at det fortsatt satses på kompetanseheving- og spredning i de regionale helseforetakene, i klinisk praksis nær brukerne.
NRF vil avslutningsvis påpeke en åpenbar svakhet ved dagens system der kompetansetjenesten i hovedsak skal rette sitt arbeid inn mot de regionale helseforetakene mens stadig mer av de rehabiliteringen skal skje i kommunal regi. NRF er kjent med at NKRR også har prosjekter inn mot kommunale helse- og omsorgtjenester. Følgelig mener NRF at NKRRs mandat burde tydeliggjøre ansvaret for kompetanseheving i de kommunale tjenestene.
Ta kontakt for ytterligere informasjon. NRF ønsker å være en medspiller med det offentlige for å gjøre hverdagen bedre for personer med muskel- og skjelettplager.