Videreføring av nasjonale kompetansetjenester
Forslag til nye kategorier
Departementet vurderer at dagens regelverk på en god måte understøtter formålet med nasjonale kompetansetjenester, der formålet er å sentralisere oppbygging av kompetanse innenfor et fagområde for å gi økt kvalitet og kompetanse i et helhetlig behandlingsforløp innenfor rimelig tid. Samtidig foreslår departementet å tydeliggjøre to kategorier av nasjonale kompetansetjenester innenfor dagens regelverk, med en ulik tidshorisont på hhv. 5 eller 10 år, med mulig forlengelse. Formålet vil være å utvikle et mer dynamisk styringssystem innenfor dagens regelverk som bedre treffer tjenestenes behov for oppbygging og spredning av spesialisert kompetanse.
Departementet foreslår to nye kategorier nasjonale kompetansetjenester, og ønsker innspill på dette forslaget:
1. Nasjonale kompetansetjenester – funksjon opplæring i metoder, bruk av utstyr mv. med en begrenset tidshorisont/prosjektperiode på ca. 5 år med en forutsetning om oppbygging og desentralisering av kompetansen.
2. Nasjonale kompetansetjenester – funksjon faglig kompetanseoppbygging i et helhetlig behandlingsforløp over en periode på ca. 10 år, på (høy)spesialiserte fagområder som krever oppbygging av faglige nettverk, kvalitetsregistre m.v. for å bygge opp regional kompetanse på området
Evalueringen viser at mange nasjonale kompetansetjenester ikke kan dokumentere effekt av tjenesten i hht. formålet, eller at regelverket ikke følges. Det er derfor viktig å sikre at alle godkjente nasjonale tjenester som skal videreføres drives i tråd med forskrift og regelverk, og at det kan dokumenteres at formålet oppnås. Departementet ønsker tilbakemelding på hvordan de nasjonale tjenestene bedre kan dokumentere oppbygging av regional kompetanse.
Avvikling eller endring av nasjonale kompetansetjenester
Evalueringen viste at svært mange tjenester har vært videreført over mange år, opp til 28 år, og i praksis har oppfylt sitt formål, men uten at disse har vært avviklet som nasjonale kompetansetjenester. Flere av disse ivaretar imidlertid viktige driftsoppgaver som bør videreføres, men utenfor det nasjonale styringssystemet, eksempelvis knyttet til nasjonale medisinske kvalitetsregistre. Departementet mener videre det er viktig at de faglige nettverksfunksjonene som er etablert videreføres ved avvikling eller endring av nasjonale kompetansetjenester.
På enkelte fagområder er det etablert nasjonale behandlings- og kompetansetjenester, eller tjenester med mulig faglig overlapp (f.eks. revmatologi, gynekologisk kreft, medfødte stoffskiftesykdommer). Eventuelle doble nasjonale tjenester bør unngås, da nasjonale behandlingstjenester også skal ivareta nasjonale kompetansetjenestefunksjoner.
Enkelte nasjonale tjenester omfatter også meget brede fagområder eller funksjoner, som ikke er direkte relatert til et faglig avgrenset spesialisert behandlingsforløp i spesialisthelsetjenesten (f.eks. kvinnehelse, aldring og helse, amming), og som derfor bør ivaretas på andre måter, eksempelvis gjennom forskningssentre/nettverk e.l.
For laboratorietjenester er det etablert nasjonale referanselaboratorier, og en eventuell endring av nasjonale kompetansetjenester innenfor laboratoriemedisin bør sees i sammenheng med disse.
Departementet vurderer å gjennomføre en mer omfattende faglig vurdering av ulike nasjonale og regionale funksjoner innenfor fagområdene psykisk helsevern og rusbehandling, samt prehospitale tjenester. Formålet med disse gjennomgangene vil være å vurdere om dagens organisering og samordning mellom de ulike funksjonene/tjenestene på disse områdene er hensiktsmessig, eller om det er behov for ytterligere samordning, endret oppgavedeling eller organisering.
Departementet ber om innspill til mulig fremtidig organisering / videreføring/ avvikling av funksjoner for de ulike nasjonale tjenestene som bør vurderes avviklet som nasjonale kompetansetjenester med bakgrunn i ovennevnte føringer.
Videre prosess og frist for innspill
Departementet har deltatt, sammen med Helsedirektoratet, i møter i de fire helseregionene våren 2019 for å invitere til dialog med de regionale helseforetakene, helseforetakene og de nasjonale kompetansetjenestene. I møtene ble det foreslått å etablere denne nettsiden for at de enkelte nasjonale tjenestene selv kunne komme med innspill både til det helhetlige styringssystemet og for de enkelte tjenestene mht. fremtidig organisering eller videreføring av funksjoner ved eventuell avvikling av tjenesten som en nasjonal kompetansetjeneste. Departementet vil bruke innspillene i det videre arbeidet med gjennomgang av dagens nasjonale kompetansetjenester.
Departementet ber om:
- Innspill til styringssystemet for kompetansetjenester:
Her ønsker vi generelle innspill og forbedringsforslag til styringssystemet når det gjelder kompetansetjenester, herunder hvordan tjenestene kan dokumentere regional kompetanseoppbygging.
- Innspill til kategorisering av nasjonale kompetansetjenester
Her ønsker vi innspill til forslag til de nye kategoriene for nasjonale kompetansetjenester, dvs. kompetansetjenester med hhv. funksjon opplæring og funksjon kompetanseoppbygging.
- Innspill til omorganisering av egen tjenesten
Her ønsker vi innspill fra tjenestene selv, og deres referansegruppe, om egen tjeneste, hvilke kategori tjenesten hører til, og evt. hvordan funksjoner/aktiviteter bør videreføres utenfor styringssystemet for nasjonale kompetansetjenester ved evt. avvikling.
Frist for å gi innspill er 1. oktober 2019.
Departementet tar sikte på å presentere eventuelle endringer i statsbudsjettet for 2021.