-
Bent Høie (utvalgets leder)
Stavanger, Rogaland
Statsforvalter i Rogaland siden 1. november 2021. Tidligere helse- og omsorgsminister (H) fra 2013-2021 i Solberg-regjeringen. Stortingsrepresentant fra Rogaland i perioden 2000-2021. Høie har særlig markert seg som helse- og sosialpolitiker, og ledet helse- og omsorgskomiteen på Stortinget mellom 2009 og 2013.
-
Lene Frost Andersen
Oslo
Professor ved Institutt for medisinske basalfag, Universitetet i Oslo. Nøkkelkompetanse innenfor utvikling og evaluering av kostholdsmetodikk og biologiske markører, matmiljøet og dets betydning for kostholdsadferd og overvekt, samt bærekraftig kosthold. Ansvarlig for flere av de norske kostholdsundersøkelsene og flere forskningsprosjekter, bl.a. NOREden, Leder av nasjonalt råd for ernæring og medlem i Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).
-
Dagmar Hagen
Trondheim, Trøndelag
Forskningsdirektør ved Norsk institutt for naturforskning (NINA). Doktorgrad i biologi. Ekspert på naturrestaurering og restaureringsøkologi med bred kompetanse på arealbruk, miljøløsninger, effekter av tekniske naturinngrep og ferdsel på vegetasjon og landskap. Hagen har gjennom sin forskning i mer enn 20 år arbeidet tett med forvaltning, næringsliv og forskningsmiljøer i Norge og internasjonalt om naturbaserte løsninger, forebygging av naturinngrep, naturovervåking og arealplanlegging.
-
Ruth Haug
Oslo
Professor ved Institutt for internasjonale miljø- og utviklingsstudier, NMBU. Doktorgrad fra University of Marylands landbruksfakultet. Hennes forskningsområder er knyttet til matsystemene, matsikkerhet, klimaendring, frøsystemer, innovasjon, tvungen migrasjon, konflikter og humanitær innsats.
-
Audun Korsæth
Ringsaker, Innlandet
Divisjonsdirektør for Divisjon for matproduksjon og samfunn, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO). Doktorgrad i jordbruksfag. Korsæth har jobbet mange år som forsker innenfor jordbruk og matproduksjon, med fokus på teknologi, og miljøeffekter og bærekraft, og hatt ulike lederposisjoner i NIBIO. Etablerte bl.a. NIBIOs Senter for presisjonsjordbruk. Har deltatt i en rekke råd og utvalg både nasjonalt og internasjonalt (f.eks. Klimautvalget 2050 og Naturrisikoutvalget), og ledet analysearbeid i NIBIO om bærekraft i norsk jordbruksproduksjon.
-
Maria Malene Kvalevåg
Tromsø, Troms
Deputy, executive secretary, the Arctic Monitoring and Assesment Programme (AMAP). Doktorgrad i meteorologi fra Universitetet i Oslo. Nestleder i sekretariatet til AMAP, en arbeidsgruppe for klima og miljø under Arktis Råd. Leder arbeidet med utredninger om klimaendringene i Arktis. kvalevåg har erfaring med å jobbe med nasjonale og globale klimafremskrivninger, klimaregnskap for jordbruket og matsystemer i Arktis fra både forskning og forvaltning. Hun har tidligere jobbet som klimaforsker på CICERO og som seniorrådgiver ved Miljødirektoratet, Klima- og miljødepartementet og Meteorologisk institutt.
-
Helle Margrete Meltzer
Oslo
Seniorforsker ved Folkehelseinstituttet. Dr. philos, ernæringsfysiolog og tidligere forskningssjef ved området smittevern, miljø og helse ved Folkehelseinstituttet. Sentral i arbeidet med utforming av de nordiske kostholdsanbefalingene. Medlem av Nasjonalt råd for ernæring.
-
Audun Måge
Ullensvang, Vestland
Forskningssjef ved Havforskningsinstituttet. Måge har b.la. vært marin direktør ved UiB, professor i næringsmiddelkjemi ved UiB, forskningsleder NIFES. Fagområdene knytter seg bl.a. til mattrygghet og ernæring, fiskeernæring, erfaring som gjesteforsker ved Harvard School of Public Health, juniorekspert i FAO, engasjement i Norsk ernæringsforening, leder for fruktlagrings- og emballasjeselskap, og deltatt i sjømatbaserte utviklingsprosjekter i Mauritius, Cuba og Angola og sittet i den norsk-russiske komiteen for mattrygghet.
-
Ivar Pettersen
Sandefjord, Vestfold
Selvstendig næringsdrivende. Samfunnsøkonom fra Norges handelshøyskole (NHH). Bred erfaring med forskning og utredning i landbruks- og matsektoren, blant annet etter 20 år i NILF/NIBIO. Ekspert på verdikjeden for mat, næringspolitikk og bioøkonomi. Har bl.a. vært redaktør for boka «Mot bedre vitende i norsk matsektor» i 2020. Utredet i 2022 klimaendringenes påvirkning på matsystemet.
-
Ulf Sverdrup
Bærum, Akershus
Professor, Institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI. Doktorgrad i statsvitenskap fra UIO. Tidl. direktør på NUPI (2012-2023), og forskningsprofessor ved ARENA ved UiO. Ekspert innen internasjonal politikk og norsk utenrikspolitikk. Bl.a. opptatt av den pågående geopolitiske rivaliseringens effekter på markeder, teknologi, investeringer, verdikjeder m.m. Ledet et regjeringsoppnevnt utvalg som utredet langtidsperspektivene for Statens pensjonsfond utland (NOU 2022:12), og var sekretariatsleder for Europautredningen (NOU 2012:2).
-
Bente Torstensen
Bergen, Vestland
Administrerende direktør NOFIMA. Doktorgrad i ernæringsbiologi fra Universitetet i Bergen. Etterutdanning fr Harvard Business School i Boston. 16-års arbeidserfaring fra nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) bl.a. som forskningsdirektør. Global teamleder FOU fiskefôr i MOWI (Marine Harvest). Har hatt en rekke styreverv i sjømatsektoren.
-
Yngvild Wasteson
Oslo
Professor ved Veterinærhøyskolen, NMBU. Doktorgrad i mikrobiologi/veterinærmedisin. Tidligere rektor ved Norges veterinærhøyskole. Medlem av Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) der hennes primæransvar er mattrygghet og mikrobiologi. Hennes faglige engasjement har i stor grad vært rettet mot overføring av sykdomsframkallende bakterier fra dyr til menneske gjennom mat og vann, med spesielt fokus på patogene E. coli og antibiotikaresistente bakterier. Opptatt av å se dyre- og folkehelse i et «One Health»-perspektiv.
-
Ola T. Westengen
Ås, Akershus
Professor og forskningsgruppeleder ved Noragric, NMBU. Doktorgrad i biologi fra UiO. En av lederne for NMBUs tverrfaglige arena for bærekraftige matsystem. Tidligere erfaring fra FN’s Mat og Landbruksorganisasjon FAO og Crop Trust (2006-2008) og fra Nordisk Genressurssenter som koordinator for Svalbard Globale Frøhvelv (2008-2015).