Designprofil
for KLD
Gjennom bevisst og konsistent bruk over tid skal den supplerende profilen bidra til økt kjennskap til og bedre presentasjon av departementets resultat-områder, bidrag og rolle.
Ved spørsmål om profilen eller ved behov for designfiler eller -maler, kontakt kommunikasjonsseksjonen i KLD eller DSS
KLDs supplerende designprofil
KLDs supplerende designprofil er kun for KLD. Den kan brukes ved behov på trykksaker og nettsider.
DESIGNELEMENTER
Klima- og miljødepartementets designelementer er tematisert rundt definerte miljø- og klimapolitiske fokusområder. Illustrasjonene er tegnet i en ikonisert form, for rask gjenkjennelse og enkel bruk i alle størrelser og deles på tre nivåer:
Helhetsillustrasjonen fungerer som en samlende illustrasjon for hele Klima- og miljødepartementet. Egnet til bruk der man ønsker å presentere hele departementets virksomhet på begrenset plass.
Virkemidlene omfatter fagfeltene Regelverk og systemer, Internasjonalt samarbeid og Kunnskap. Disse har en egen illustrasjon hver, og kan i tillegg samles i en frise for å presenteres samlet. Illustrasjonsstilen her er noe mer sober enn for Helhetsillustrasjon og Resultatområdene. Dette for å symbolisere at virkemidlene er selve grunnlaget for å kunne nå målene på resultatområdene. I en illustrasjonssammenheng vil virkemiddelillustrasjonene fungere best som bakgrunner.
Resultatområdene er en serie fargesterke piktogrammer som dekker områdene departementet fremholder som sine miljøpolitiske satsinger. Illustrasjonene kan brukes én og én, eller settes sammen i en frise etter behov og relevans. Hvert resultatområde er gitt en fargesammensetning som er med på å forsterke forståelsen for resultatområdet. Ikonene finnes også i sort hvitt og negativ.
FARGER
SORT/HVITT
NEGATIV
Det er definert en fargepalett som skal kunne fungere opp mot de farger som er definert i overordnet designmanual for departementene. Fargene er hentet fra illustrasjonen og avstemt i forhold til de temaer og områder som er relevante for Klima- og miljødepartementets virksomhet. For å dekke hele miljøet er det brukt et fargehjul som utgangspunkt for fargesammensetningen. Dette gjør at i stedet for å gi hvert resultatområde en enkeltstående farge, så får den en fargesammentsetning som igjen forsterker temaet. Disse fargene er fastsatt og kan ikke justeres. Felles for alle disse fargene er at de tar utgangspunkt i kategorien jordfarger – det vil si at hver farge fremstår organisk og noe dempet. For å forenkle videre fargebruk, er det tatt ut åtte farger som totalt dekker hele fargehjulet. Hver av disse fargene kan brukes fra 100 til 10 prosent, og er derfor bruksvennlig i trykksaker, digitale presentasjoner mm.
Fargekode viser til fargen i 100% metning.
RBG: 240/146/95 | CMYK: 0/50/60/0 | HEX: f0925f
RBG: 207/201/198 | CMYK: 15/15/15/10 | HEX: cfc9c6
RBG: 147/196/106 | CMYK: 50/0/70/0 | HEX: 93c46a
RBG: 0/155/112 | CMYK: 100/0/70/0 | HEX: 009b70
RBG: 0/154/173 | CMYK: 90/10/30/5 | HEX:009AAD
RBG: 0/166/235 | CMYK: 100/0/0/0 | HEX: 00a6eb
RBG: 106/83/135 | CMYK: 70/70/20/5 | HEX: 6a5387
RBG: 206/98/111 | CMYK: 15/70/40/5 | HEX: ce626f
Det er mulig å bruke alle type bilder ved presentasjon av Klima- og miljødepartementet. Spesielt vellykket blir resultatet når man bruker store bildeflater med gode naturmotiver. Ved bruk av foto sammen med illustrasjonene anbefaler vi å være ekstra bevisst i utvelgelsen av motiver. Foto bør ikke være detaljrikt og komme i konflikt med illustrasjonene, bruk heller bilder med rolige komposisjoner – gjerne med storslått natur eller vakre naturelementer som motiv. Flatene i bildene bør ha en luftig og rolig fremtoning.
På bakgrunn av Klima- og miljødepartementets behov for tidsriktig, helhetlig og effektiv kommunikasjon, ble det i 2014 utviklet supplerende visuelle elementer til det som er definert i departementenes overordnede designprogram når det gjelder logobruk, typografi og gitte maler for publikasjonsgruppene.
De visuelle elementene skal leve på både trykte og digitale flater som Klima- og miljødepartementet benytter i sitt kommunikasjonsarbeid – i brosjyrer og annet trykket materiell, internt informasjonsmateriell (Powerpoint-presentasjoner, notater osv.), samt på nettsider for og om departementet.