Designprofil
for KDD
Formålet med supplerende designprofil er å bidra til å skape identitet som gjør KDDs informasjon lett å kjenne igjen. Designprofilen er utarbeidet innenfor rammen av det overordnede designprogrammet for departementene.
Trenger du veiledning i å bruke profilen så ta kontakt med kommunikasjonsenheten.
Kontaktperson for KDDs designprofil og maler: Kristell Herland, mobil: 90 19 47 27
PROFILELEMENTER
Kommunal- og distriktsdepartementets profilelementer består av et hovedelement og et layoutelement.
Hovedelementet er en ikonlinje som består av abstrakte ikoner. Disse skal symbolisere mennesker, kommuner, bærekraft, natur, by og land. Layoutelementet er et landskap som symboliserer utvikling og vekst, og er i farger som assosierer til land og hav.
Profilelementene er fleksible i bruk og ikonlinjen og landskapet kan brukes både hver for seg eller sammen. Profilelementene skal alltid plasseres rett og kan ikke skråstilles eller roteres.
Hovedelementet er en ikonlinje som består av abstrakte ikoner. Disse skal symbolisere mennesker, kommuner, bærekraft, natur, by og land. Ikonlinjene finnes i de samme fargene som fargepaletten.
Ikonlinjene kan plasseres på alle hovedfargene, bruk anbefalte kombinasjoner vist under for best mulig kontrast til bakgrunnen.
3 lengder
Ikonlinjen finnes i tre forskjellige lengder. Valg av lengde styres av formatet og tilgjengelig plass. Ikonlinjen skal hovedsakelig være mørk grønn eller lys blå, men kan også brukes i andre farger fra paletten ved behov.
Landskapet finnes i fire ulike varianter som gjør at det enkelt å bruke på flater med ulik størrelse. Landskapene skal plasseres i bunnen av layout, og bakgrunnen bak landskapene skal alltid være enten hvit, lys blå i 80 % eller mørk grønn.
Sort/hvite varianter
Landskapene finnes også i en hvit og en svart variant. De svarte skal brukes på hvit bakgrunn og er ment som en nøytral variant der man ønsker et mer nedtonet uttrykk. De hvite kan brukes på alle fargebakgrunner.
Graderingen kan brukes på lave formater der det ikke er plass til landskapet. Her kan ønsket lengde på ikonlinje plasseres fritt nederst på graderingen. Ikonlinjen skal alltid være mørk grønn.
Graderingen finnes kun i én fargevariant. Ønsker man andre farger på lave formater, bruker man en farge fra paletten uten gradering.
Når ikonlinje og landskap kombineres, skal det hovedsakelig brukes farget landskap med mørk grønn ikonlinje. Bakgrunnen bak det fargede landskapet skal alltid være enten hvit, lys blå i 80 % eller mørk grønn.
Ved bruk av andre bakgrunnsfarger, skal alltid hvitt landskap brukes, og ikonlinjen skal være i samme farge som bakgrunnen.
Ikonlinjen skal alltid plasseres nederst og gå kant i kant med landskapet.
Eksempler på andre bakgrunner
Det er i hovedsak kun ikonlinjen som brukes sammen med bilder. Som hovedregel skal også ikonlinjen være lys blå eller mørk grønn. Velg den fargen som harmonerer med fargene i bildet.
Ikonlinjen kan kombineres med foto på to ulike måter. Enten ved å plasseres rett over et bilde, eller helt i bunnen.
Ikonlinjen kan enten gå kant i kant med bildet, eller plasseres i høyre hjørne.
Eksempler på utsnitt og plassering av profilelementene på ulike formater
FARGER
Det er utviklet en fargepalett for KDD som supplerer basisfargene i departementenes designprogram. Den skal bidra til å identifisere KDD og tydeliggjøre departementets egenart.
Hovedfargene skal brukes på alt offisielt materiell fra departementet. Disse kan kombineres fritt så lenge kontrast og helhet opprettholdes, og de kan brukes som raster i prosent ved behov.
Mørk grønn HEX: #006961 RGB: 0/105/97 CMYK: 98/0/48/40 PMS: 329 C
Lys grønn HEX: #82d29d RGB: 130/210/157 CMYK: 52/0/50/0
Lys blå HEX: #d0e7f8 RGB: 208/231/248 CMYK: 17/2/0/0
Blå HEX: #61a7c3 RGB: 97/167/195 CMYK: 62/20/16/0
Tilleggsfargene skal supplere hovedfargene der det er behov for et større fargespekter, primært i diagrammer med mange verdier og informasjonsgrafikk der man ønsker kontrast til hovedpaletten.
I diagrammer kan tilleggsfargene brukes i prosentene ved behov for enda flere fargevalører.
Mørk blå HEX: #3a698e RGB: 58/105/142 CMYK: 80/50/26/10
Rød HEX: #e71e24 RGB: 231/30/36 CMYK: 0/95/87/0
Oransje HEX: #ff724d RGB: 255/114/77 CMYK: 0/67/67/0
Mørk gul HEX: #efcd35 RGB: 239/205/53 CMYK: 9/16/85/0
Lys gul HEX: #f5f48b RGB: 245/244/139 CMYK: 9/0/55/0
Dep blå HEX: #002a58 RGB: 0/42/88 CMYK: 100/85/39/32
Dep lys grå HEX: #f4f4f4 RGB: 244/244/244 CMYK: 5/4/4/0
Dep mørk grå HEX: #7f7f7f RGB: 127/127/127 CMYK: 50/39/39/21
Sort HEX: #1d1d1b RGB: 29/29/27 CMYK: 0/0/0/100
Paletten består også av en gradering. Denne finnes som en ferdig fil, men kan også lages selv av fargene vist under.
Fargene i hovedpaletten skal dominere det visuelle uttrykket på offisiell kommunikasjon fra departementet.
Fargene i tilleggspaletten skal hovedsakelig brukes på detaljer, men kan også brukes på større flater ved behov for variasjon. Da er det viktig at også ikonlinjen eller landskapet er med, slik at KDD blir en tydelig avsender. Se eksempler på fargede bakgrunner med landskap og ikonlinje her.
Det er viktig at fargene brukes på riktig måte slik at de oppfyller krav til universell utforming og har god kontrast og synlighet på alle publiseringsflater.
På mørk grønn og lys blå bakgrunn er det kun hovedfargene som bør brukes. På lys grå og hvit bakgrunn kan også tilleggsfargene brukes. På hvit bakgrunn kan alle tilleggsfargene brukes, mens på lys grå bakgrunn bør man unngå bruk av lys blå og lys gul. Se anbefalte fargekombinasjoner:
I diagrammer anbefales fargerekkefølgen vist her. Fargene bør kun brukes på hvit eller lys grå bakgrunn for å sørge for god nok kontrast. På lys grå bakgrunn bør man unngå bruk av lys blå og lys gul.
IKONER
KDD har et eget ikonbibliotek med spesialutviklede ikoner som kan brukes i infografikk eller som enkle illustrasjoner. Her kan du laste ned ikoner i zippet mappe eller enkeltvis.
Ikonene kan endres til ønsket profilfarge. Klikk på ikonet, bruk figurfyll for å forandre farge.
Ikoner til trykksaker
Ikoner til PowerPoint/skjerm
Last ned ikoner enkeltvis:
Høyreklikke på ønsket ikon i dette vinduet –>Lagre bilde som
Ikonene kan endres til ønsket profilfarge. Klikk på ikonet, bruk figurfyll for å forandre farge.
Last ned ikoner enkeltvis:
Klikk på ønsket ikon i listen nedenfor og høyreklikk Lagre bildet som.
Hovedikoner
Temaikoner
epost
epost
snakkeboble
epost
PUBLISERINGSFLATER, MALER OG EKSEMPLER
KDDs visuelle profil skal oppleves som enkel og lett å variere i bruk. Reglene er laget for å sikre et konstant og lett gjenkjennelig uttrykk. Samtidig er det rom for å variere profilelementer og farger i stor grad, slik at man lett kan skille elementer (f. eks. rapportforsider) fra hverandre og sikre at profilen ikke oppleves statisk over tid. Under ser du eksempler på bruk og hvordan profilen kan varieres på ulike formater.
DepMedia hjelper deg med trykksaker.
Last ned KDD omslagmal for strategi_veiledere_handlingsplaner_rapporter (docx)
Se oppsett for baksidetekst
Se oppsett for baksidetekst
Kontakt DepMedia for produksjon
Kontakt DepMedia for produksjon
Kontakt DepMedia for produksjon.
Bakgrunn
Den visuelle profilen skal bidra til å gi Kommunal- og distriktsdepartementet en tydelig identitet og samle kommunikasjonen i et helhetlig uttrykk som er lett gjenkjennelig.
Overordnet benytter Kommunal- og distriktsdepartementet seg av Designprogram for departementene.
Den supplerende designprofilen skal forholde seg til den til enhver tid gjeldende overordnede departementsprofilen. Den supplerende designprofilen er strategisk forankret i KDDs oppgaver, ansvarsområder, mål og målgrupper. Den skal visualisere et solid, bærekraftig, tilpasningsdyktig, inkluderende og utviklingsorientert departement. I tillegg skal profilen synliggjøre departementets fokus på hele landet, kulturelt mangfold, fellesskap, demokratiutvikling lokalt, regionalt og nasjonalt.
Designprofilen er enkel og fleksibel i bruk, og kan tilpasses digitale og trykte publiseringsflater nå og i fremtiden.
En tydelig og helhetlig designprofil
Profilelementene er utformet slik at de har stor fleksibilitet og mulighet for tilpasning og videreutvikling innenfor eksisterende og nye kommunikasjonsflater. Det er store variasjonsmuligheter, men det er viktig at profilen brukes konsekvent for å bygge en tydelig og gjenkjennelig identitet. Profilen skal også kunne tilpasses de ulike formalitetsnivåene KDD kommuniserer på.
Designprofilen består av logo, typografi, farger, profilelementer, bildestil, ikonstil, layoutprinsipper og eksempler på bruk av elementene på aktuelle flater. Profilen er implementert i Powerpoint-maler, publikasjonsmaler og presentasjons- og profileringsartikler slik at den kan benyttes konsekvent av hele departementet.
Denne designmanualen inneholder en oversikt over profilelementene og retningslinjer for bruk på ulike flater og formater. Eksemplene er til inspirasjon for videre bruk av profilen når den skal forvaltes i departementet og hos eksterne leverandører.
Spørsmål angående bruk av profilen kan rettes til kommunikasjonsenheten i KDD eller DSS.