1. Hva er den største utfordringen for at din sektor skal bli mer sirkulær:
b. Manglende eller ineffektive reguleringer?
For at kommuner skal bli mer sirkulære er vi avhengige av nasjonale reguleringer som sørger for like vilkår i hele landet, som harmonerer godt med reguleringene i EU/EØS. Når det kommer til forbruk av materialer og varer, er det vanskelig å isolere tiltak til egen kommune. Nasjonale reguleringer og styrkede krav til produsenter i hele landet, vil gjøre det enklere for næringslivet å konkurrere på like vilkår. Å satse på sirkulære produkter – økodesign, ombruk, bruk av resirkulert materiale og bedre tilrettelegging for materialgjenvinning – må bli normen heller enn unntaket. Med flere aktører som tilbyr sirkulære produkter og tjenester, vil det også bli lettere for Oslo kommune å stille krav til sirkularitet i egne innkjøp.
2. Hvor er det behov for endringer i dagens virkemiddelbruk for å bli mer sirkulære?
Svar:
Den største kilden til indirekte utslipp i Oslo er materialbruk i bygg- og anleggssektoren. Oslo kommune ønsker å stille ambisiøse klimakrav til alle utbyggere gjennom Kommuneplanens arealdel. Et slikt krav vil kunne gi et viktig virkemiddel til kommunene for å fremme mer sirkulær byggepraksis, da de påkrevde utslippsreduksjonene ville fremmet rehabilitering av bygg og gjenbruk av byggematerialer. Kommunene må få lov til å stille krav som er mer ambisiøse enn de gjeldende TEK-standardene.
Det må lønne seg å bruke resirkulerte materialer framfor jomfruelige materialer i alle varegrupper der dette er mulig. Standardene for hva som kan kalles resirkulert i markedet må også strammes inn. Resirkulering post konsum bør fremmes framfor pre konsum, slik som bruk av for eksempel avkapp fra egen produksjonslinje, da sistnevnte som oftest er en avfallsreduksjon i produksjon som bør være pålagt produsentene.
Produsentansvarsordningen må utvides slik at produsentene i større grad tar kostnaden for de negative eksternalitetene av varene de produserer. På den måten vil insentivene for å produsere mer sirkulære varer og tjenester øke betydelig.
Det er behov for virkemidler som bidrar til at det blir mer lønnsomt å drive med ombruk, redesign og oppsirkulering fremfor nykjøp. Systemet i dag muliggjør billig netthandel av varer i lav kvalitet uten muligheter for gjenvinning, fra aktører som Temu og Shein, mens brukte varer skattlegges med dobbel moms. Her trengs det virkemidler som begrenser det mer lineære og utslippsintensive forbruket, og heller gir fordeler til sirkulære løsninger. Krav til transparens i verdikjeden og ID-markører på produkter kan bidra til dette.
3. Hvilke nye virkemidler vil kunne bidra til at din sektor blir mer sirkulær? Nevn inntil tre virkemidler.
Svar:
1) Klimakrav i Kommuneplanens arealdel (Gi kommunen handlingsrom – se utdyping over)
2) Utvidet produsentansvar (Regulatoriske endringer – se utdyping over)
3) Momsfritak på brukte varer og reparasjoner (Insentiver– se utdyping over)