For de fleste produkter knytter over 80% av klimagassutslippene seg til selve produksjonsfasen. Kjernen i sirkulær økonomi er å få ting til å vare lengst mulig da dette gir den største reduksjonen i klimagassutslippene.
Hovedutfordringen ligger å venne seg til de ny forretningsmodellene, som krever omstilling i etablerte virksomheter.
Alle som jobber med innkjøp er vant til å forholde seg til ett års innkjøpsbudsjetter, og vekter pris første året slik at billigste anskaffelse vinner uten tanke på varighet.
Vi mangler løsninger og infrastruktur for å gjenbruke komponenter og deler: https://www.remanufacturing.eu/
Det er veldig bra med nye regler for offentlige anskaffelser fra 01.01.2024 som vekter klima/miljø 30%. Men for å lykkes er det viktig at DFØ utvikler gode kpi’er som kan brukes i de offentlige anskaffelsesprosessene.
Utfordringer knyttet til regnskap, skatt og avgift: Hele regelverket er naturlig nok laget etter en lineær logikk, det vil si at materialer og produkter har en start og en slutt. Regelverket er ikke tilpasset at materialene skal holdes i omløp:
a) Verdsettelse brukte materialer: Det finnes ingen regnskapsregel for verdsettelse av brukte materialer
b) Verdsettelse av maskiner og anleggsmidler: Alle anleggsmidler avskrives til 0 selv om de fortsatt representerer en verdi. Det er noe fleksibilitet i regnskapsreglene når det gjelder å justere avskrivninger og evt. gjør oppskrivninger. Men skattemessig avskrives alle varige eiendeler til 0 etter en årlig prosentsats. Det ligger ingen skattemessige insentiver til å investere i vedlikehold for å forlenge levetiden. Ulike regler regnskapsmessig og skattemessig
c) Billigere å brenne enn å gi bort: Dersom en virksomhet ikke får solgt varene sine så må de kunne dokumentere at varene er destruert for å kunne gjøre en skattemessig nedskrivning. Dersom virksomheten velger å gi bort f.eks. klær og sko de ikke får solgt, så må de betale uttaks skatt og mva
d) Lite lønnsomt å selge brukt: Dersom f.eks IKEA kjøper tilbake brukte møbler fra privatpersoner så får de ikke fradrag for inngående mva, men må betale mva en gang til når de selger de brukte møblene de har satt i stand.
e)Dyrt å reparere: Vi bor i et land med høye lønninger og ofte blir det billigere for innbyggerne å kjøpe nytt enn å reparere. Våre naboland har derfor innført halv mva på reparasjoner. Dette skaper nye, praktiske arbeidsplasser (som ikke krever master) og staten får inn sitt proveny gjennom skatt på lønn og arbeidsgiveravgiften