Kjære kommunikasjonsfolk i den store kunnskapsfamilien

Mandag 18. september samler vi igjen kommunikasjonsfolk fra virksomheter som vi i Kunnskapsdepartementet jobber mye sammen med. KOM TIL KOM-dagen er en god blanding av faglig påfyll og sosialt samvær. Når dagen er over, skal du både ha lært noe og blitt bedre kjent med kollegaer.

Vi ønsker at KOM TIL KOM-dagen skal være både inspirerende og nyttig. Mange av dere står midt oppe i store omstillinger, og dagens første økt vil derfor handle om endringskommunikasjon. Her vil innlederne dele av sine erfaringer om hvordan kommunikasjon kan bidra til en vellykket omstilling. Etter lunsj skal det handle om digitalisering og om hvordan vi kan bli flinkere til å måle effekten av vårt kommunikasjonsarbeid.

Det koster ingenting å være med på KOM til KOM-dagen. Vi inviterer kommunikasjonsfolk fra de underliggende virksomhetene som vi jobber mye sammen med, og håper at mange har lyst til å komme. Det vil helt sikkert bli mye interessant fra scenen denne dagen, men minst like viktig er det vi kan lære av hverandre. Vi gleder oss til å bli bedre kjent med alle de flinke kommunikasjonsfolka vi møter i hverdagen. Velkommen skal dere være.

Beste hilsen alle oss i kommunikasjonsenheten i Kunnskapsdepartementet

 

Program

 

Endringskommunikasjon

1000-1005: Velkommen
Anne Kristin Hjukse, kommunikasjonssjef i Kunnskapsdepartementet

1005-1030: Slik skapte vi Norges største universitet
Da Høgskolen i Sør-Trøndelag, Høgskolen i Ålesund, Høgskolen i Gjøvik og NTNU slo seg sammen, ble NTNU til Norges største universitet. Men hvordan jobber man for å få fire ulike institusjoner til å bli til én? Hvordan skaper man en felles kultur når medarbeiderne sitter spredd rundt om i hele Sør-Norge? Hvordan kan kommunikasjon bidra til vellykket fusjon?
Jan Erik Kaarø, stedfortredende kommunikasjonssjef, kommunikasjonssjef ved NTNU.  

1035-1100: Kommunikasjon kan redde omstilling
Eva Tryti Lokken skal presentere funn fra sin studie av god kommunikasjonspraksis ved store omstillinger. Hun tar utgangspunkt i fire vellykkede omstillinger. Hun er også praktiker og har de siste 12 årene hatt ansvar for endringsledelse og kommunikasjon i store omstillingsprogram i Posten, Wilhelmsen Ships Service, IBM, Yara, Nordea, Danske Bank og svenske Sandvik.

 

Kort pause

 

Digitalisering

1115-1140: Den gode digitale historie
Hvis vi skal nå ut til folk med våre budskap, må vi være der de er – for eksempel på sosiale medier. Men hvordan kan tørre høringsnotater og tunge lovtekster blir til gode digitale fortellinger som sprer seg selv i sosiale medier? Hva skal egentlig til for å lage en god, digital fortelling?
Eirin Larsen, rykende fersk kommunikasjonsrådgiver ved statsministerens kontor og tidligere nett- og sosiale medier journalist i NRK 

1140-1200: Den digitale kommunikatøren
Statens lånekasses visjon er å bli oppfattet som Norges mest moderne offentlige virksomhet. For å nå målet, har Lånekassen kuttet ut papirsøknadene og fått studentene til å fikse det meste selv via nett. Moderniseringen av Lånekassen har ført til at saksbehandlingstiden er halvert og antallet telefonhenvendelser er redusert med 70 prosent. Vi spør Lånekassen om hvorfor kommunikasjonsfolk bør ha et tydelig eierskap i digital kanal- og tjenesteutvikling.
Anne-Berit Herstad, kommunikasjonsdirektør i Statens lånekasse

 

1200-1300: Lunsj

 

Pecha Kucha

1300-1400: Dette kommunikasjonsarbeidet er vi stolte av
Det foregår utrolig mye godt og innovativt kommunikasjonsarbeid i den store kunnskapsfamilien. Vi har utfordret seks foredragsholdere til å bruke 6 minutter og 40 sekunder til å fortelle om et kommunikasjonsarbeid de er stolte av. De kan vise 20 bilder og bruke 20 sekunder på hvert – men så er tiden uten.

 • Slik ble jeg en synlig og tydelig rektor.
  Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA)
 • Da pasientene fikk bestemme hva det skulle forskes på.
  Rådgiver Geir Aas fra Norges Forskningsråd
 • Nye nettsider i Utdanningsdirektoratet.
  Seniorrådgiver Helene Sommerseth i Utdanningsdirektoratet (Stine)
 • Et frokostmøte som går ned på høykant.
  Kommunikasjonsrådgiver Emilie Valebjørg i NOKUT (Ragnhild)
 • Fra VOX til Kompetanse Norge.
  Kommunikasjonssjef Guro Aardal Hagen i Kompetanse Norge
 • Slik blir forskere gode formidlere.
  Kjersti Thoresen fra Program for fremragende forskningsformidling på HiOA (Johanne)
 • Årets beste Facebook-side.
  Markedsansvarlig Karoline Kvernland ved Politihøgskolen.

 

Kort pause

 

Har det effekt?

1420-1440: Slik måler du effekten av kommunikasjonsarbeid uten store budsjetter.
Tre kollegaer hos Riksantikvaren har skrevet boken Vær synlig – kommunikasjonsarbeid i offentlig sektor. Der gir de blant annet oversikt over praktiske verktøy og metoder du kan bruke for å måle dine kommunikasjonsaktiviteter – selv om du ikke har så stort budsjett som du skulle kunne ønske deg.
Siri Wolland, Karen Thommesen og Turid Årsheim fra Riksantikvaren 

1440-1500: Fra strategiske mål til måling av strategi
Hvordan bygge en kommunikasjonsstrategi, planlegge effektivt, sette opp smarte mål og knytte dette direkte til hva organisasjonen ønsker å oppnå. Ikke minst, hvordan vise verdien av arbeidet du gjør!
Kommunikasjonsdirektør Svein Inge Leirgulen i Tekna.