F-35-flyvningene på Luke Air Force Base tar ytterligere noen dager pause for å finne årsaken til pilotenes meldinger om oksygenmangel. Meldingene tas på alvor.

I blogginnlegget søndag skrev jeg om at vi hadde fått meldinger om at treningsflyvninger på Luke Air Force Base (Luke AFB) ble kansellert fredag fordi piloter hadde rapportert om symptomer som kan tyde på oksygenmangel. Siden Luke Air Force Base er en treningsbase, og ledelsen der setter sikkerhet høyt, valgte de å kansellere treningsflyvninger den ene dagen. Vi har nå fått meldinger om at basen tar ytterligere noen dager pause i flyvningene for å ettergå og finne årsaken til hendelsene. I de fem rapporterte tilfellene vi vet om, har flyets reserveoksygensystem fungert optimalt og pilotene har fulgt korrekte prosedyrer og rutiner og landet flyene trygt igjen på bakken i henhold til normale rutiner.

Base-ledelsen ønsker likevel å gjennomføre ekstra trening og undervisning med pilotene, for å sikre at de er oppdaterte og for å få undersøkt flyene grundig. Denne pausen i flyvninger er lokal, og gjelder kun for Luke AFB, der de fem episodene har vært rapportert.

Vi følger selvfølgelig utviklingen tett og jeg understreker så ofte jeg kan, at sikkerheten til våre piloter er viktig og alltid må settes først. Derfor er det svært betryggende at pilotenes meldinger om oksygenmangel tas på alvor og at våre amerikanske kolleger tar de nødvendige grep for å finne årsaken til dette. Et bredt sammensatt team av ingeniører, teknikere og spesialister innen flymedisin undersøker hendelsene og pilotene samles for å gjennomgå alt som gjøres og hvordan det jobbes med å løse dette. Flyene vil fly igjen så raskt som mulig, og vi forventer ikke på nåværende tidspunkt at dette vil ha noen konsekvenser for vår tidslinjal. Sammen med Luftforsvaret foretar vi fortløpende vurderinger av hvilken betydning dette eventuelt vil få/får for flygernes trenings- og øvingsopphold på Luke AFB.

Informasjonen som samles skal analyseres og deles med partnernasjonene. Vi legger naturligvis ut oppdatert informasjon når vi vet mer om forventet oppstart av flyvninger og årsaken til disse hendelsene.