Generalmajor Morten Klever er gjest hos TV 2 Nyhetskanalen, hvor han forteller om viktigheten av F-35. Foto: Skjermdump/TV 2 Nyhetskanalen

Generalmajor og programdirektør for Kampflyprogrammet Morten Klever, var i dag gjest hos TV 2 Nyhetskanalen, hvor han presiserte viktigheten av F-35.

− F-35 gjør hele Forsvaret bedre, og skal bidra til å forhindre at Norge blir angrepet. Uansett hva slags konflikt eller trussel vi står overfor, vil vi være avhengig av luftkontroll. F-35 styrker vår evne til å støtte sjø- og bakkestyrker og til å avskrekke en potensiell motstander, sa Klever til TV 2 Nyhetskanalen.

Operative F-35 i Europa
Lørdag 14. april sendte U.S. Air Force åtte av sine nye kampfly til Royal Air Force Base i Lakenheath i England. Det er første gang USA har sendt operative F-35A til Europa:

− Det er en svært viktig milepæl for F-35-programmet. Det er positivt at USA er til stede med de nye kampflyene i Europa. Dette legger grunnlaget for viktig alliert øving og trening, og bekrefter amerikansk forpliktelse til å styrke NATO, sier Klever.

Alliert øving og trening i Norge har vært en del av norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk i hele etterkrigstiden.

− Det vil være positivt for oss dersom norske F-16 kan trene med amerikanske F-35 fra Lakenheath i England, men vi er per nå ikke kjent med at det er rettet noen konkrete forespørsler fra amerikansk side om å øve og trene med norske fly, forteller Klever.

Tilstedeværelsen av amerikanske F-35A i Europa har ligget i kortene i lang tid. Amerikanske kampfly har vært stasjonert ved Lakenheath i mange år. Det er også på denne basen U.S. Air Force planlegger fast stasjonering av to skvadroner med totalt 54 F-35A fra cirka 2020-21.

Lander på norsk jord i november
Den norske anskaffelsen av F-35 er i rute. I november lander de første norske flyene på norsk jord.

− Fra og med i år vil Norge motta seks nye fly årlig. Tre av dem lander på Luke Air Force Base før sommeren, og tre av dem lander i Norge i november. De nye kampflyene er en av de viktigste investeringene for å styrke kampkraften til Forsvaret, sier Klever.