Lockheed Martin Fort Worth Texas Photo by Alexander H Groves AM 02 First Flight    am-2 Norway   Run station 20   Bill GigliottiF-35 Test Pilot   FP150355    10_06_15   Laurie Tortoello These images are PUBLIC APPROVED per JPO Document JSF15-1057
Martin sammen med Bill Gigliotti, Lockheed Martins testflyger som fløy første tur med et norsk F-35. Foto: Lockheed Martin

For en uke for Norges «F-35 flåte». Tirsdag fløy det første norske flyet og på onsdag fløy fly nummer to. Torsdag begynte sammensetningen av den tredje norske F-35 i produksjonshallen til Lockheed Martin og det skal snart «stå på egne ben». Jeg har vært så enestående heldig å fått være til stede på fabrikken til F-35 og sett den første norske F-35 fly for aller første gang. Her finner du noen flere bilder fra denne utrolig spennende dagen.

Her taxer AM-2 ut på rullebanen bare noen minutter før første take-off. Foto: Lockheed Martin
Bare sekunder igjen...
Bare sekunder igjen… Foto: Lockheed Martin
Og første take-off er et faktum!
Og første norske F-35 er i lufta! Foto: Lockheed Martin

F-35 «brummer» godt når den tar av. Det var relativt fuktig i luften ved Lockheed Martin fabrikken da den første norske F-35 tok av. Morgen tåken hadde akkurat brent bort da flyet startet opp. Selv om avgangen ble utført uten etterbrenner så kjentes vibrasjonene i brystkassen godt fra motoren. Det har nok også en sammenheng med at vi stod nærme rullebanen da den tok av. Uansett så er det helt klart at det er et jagerfly som har en skikkelig gromlyd.

Bare litt over et døgn senere var også AM-1, serienummer 5087 klart for sin første testflyging. Her taxer Lockheed Martins flyger Al Norman AM-1 ut fra hangarene i Fort Worth.
Bare litt over et døgn senere var også AM-1, serienummer 5087 klart for sin første testflyging. Her taxer Lockheed Martins flyger Al Norman AM-1 ut fra hangarene i Fort Worth. Foto: Lockheed Martin
Bare litt over ett døgn senere var AM-1, sereinummer 5087 også på vingene. Foto: Lockheed Martin
Her tar AM-1 av for sin første test-flyging 7. oktober 2015. Foto: Lockheed Martin
AM-1 like etter take-off fra fabrikken i Fort Worth. Foto: Lockheed Martin.
AM-1 like etter take-off fra fabrikken i Fort Worth. Foto: Lockheed Martin.

Flyet oppførte seg akkurat så eksemplarisk som vi hadde ventet. Dette minner meg på at nå er vi igang for fullt med oppgaven å få norsk personell overført fra F-16 til F-35 – og om kort tid får vi norske fly som kan brukes til den jobben!