F-35 viser tenner

Nå vil snart F-35 virkelig kunne slå fra seg. En rekke våpen er allerede på vei til å bli integrert, og på bildet kan vi for første gang se vårt fremtidige kampfly sammen med alle de våpentypene det skal kunne bruke når utviklingsprogrammet er ferdig i 2017, samme år som de første flyene kommer til Norge. Dette består av en kombinasjon av luft-til-luft missiler, kanon og GPS og laserstyrte bomber. Etter 2017 vil F-35 oppgraderes jevnlig og bli tilført stadig flere våpen og systemer gjennom levetiden, blant annet norske JSM. (Les mer om utviklingen av F-35 på kampfly.no)

F-35 har nå tilbakelagt over 25,000 flytimer, og har gjort store fremskritt i testingen av både våpnene og systemene i flyet. Blant gjennomførte flyet i høst de første testene med tredje generasjon av hjelmsystemet som er det norske flygere skal bruke. Her kan du lese mer om hjelmsystemet i et innlegg Morten Hanche skrev på Kampflybloggen i høst.

Flyet kan bære rundt 18,000 pund, eller 9 tonn med våpen, noe som gir enorm lastekapasitet og med et variert utvalg våpen gir dette viktig fleksibilitet når en skal løse oppdrag. Hvis du klikker deg videre inn i artikkelen kan du lese mer om våpnene du ser på bildet, og hvilke kapasiteter de gir F-35.

F-35 har til sammen 11 våpenstasjoner, og mens dagens F-16 ofte må ofre flere av sine ni våpenstasjoner for å kunne bære med seg jamme-pod og ekstra drivstoff kan F-35 bruke samtlige til våpen. Fire av våpenstasjonene til F-35 er innvendige, hvor flyet kan bære fra to til åtte luft-til-bakke våpen og to radarstyrte luft-til-luft missiler.

Våpenindex

AIM-120

Også kalt AMRAAM (Advanced Medium Range Air to Air Missile). Dette er et av flyets våpen mot andre fly og styres mot målet ved hjelp av egen radar. AMRAAM gir F-35 mulighet til å skyte mot fly som er utenfor synsvidde.

AIM-9X

Ytterst på vingetippen (og utstilt foran) finner vi flyets lette luft-til-luft missil med en infrarød søker. Missilet er en videreutvikling av et våpen vi også bruker på F-16 i dag.

GBU-31

Også kjent som JDAM. Dette er en GPS-styrte bombe, og er et våpen vi bruker i dag på våre F-16. F-35 vil bli utstyrt med både 1000 og 2000 punds versjonen. Integrasjonen vil gi F-35 mulighet til å levere våpen selv i dårlig vær.

GBU-12

Dette er en laser-styrt bombe, og styres mot målet med hjelp av en laserpeker som sitter i målbelysningsutstyret under nesen på F-35. Versjonen som tas i bruk med F-35 er en 500 pund (ca. 250 kg) bombe som kan brukes blant annet for å drive nærstøtte for bakkestyrker. Dette er det samme våpenet som er benyttet i F-16.

GBU-39

Dette er den første versjonen av Small Diameter Bomb, som er en ny generasjon mindre bomber med lengre rekkevidde og stor presisjon. Målet med denne er å kunne treffe presist og med akkurat nok sprengkraft i områder der en vil begrense effekten av våpenet mest mulig.

GAU-22

Dette er flyets maskinkanon, en 25 mm gatlingkanon med 4 løp. Denne skal kunne brukes både i mot andre fly, og mot bakkemål.

25 mm ammunisjon

I 2017 skal etter planen tre typer 25 mm ammunisjon være klar for bruk i F-35. Dette inkluderer APEX fra det norske selskapet NAMMO. Dette er ammunisjon som kan brukes mot både bakkemål og luftmål, og har god effekt både mot pansrede kjøretøyer og lettere mål.

(I tillegg til våpnene på bildet integreres også Paveway IV og ASRAAM for britiske F-35 i programvareversjon 3F)

Spørsmål om F-35? Ta gjerne kontakt med oss på Twitter!