Document Visit by Norwegian Pilots- JSF14-1087
Norske flyelever og instruktører på F-35-fabrikken i Texas. (Foto: Lockheed Martin)

(RED: Nytt gjesteinnlegg fra Bjørn som er norsk flyelev på Sheppard Air Force Base i Texas og som trener for å bli fremtidig F-35-flyger.)

Fredag 17. Oktober reiste alle norske elever og instruktører på Sheppard AFB til Lockheed Martin i Fort Worth for å besøke fabrikken der F-35 produseres, og vi fikk med egne øyne se det første norske F-35, flyet vi i fremtiden skal fly hjemme i Norge.

Vi ble svært godt mottatt av hyggelige representanter fra Lockheed. Vi ble briefet om F-35 programmet, status nå, og hvordan utviklingen vil foregår fremover. Til slutt var det åpent for det man måtte ha av spørsmål, naturlig nok var det instruktørene våre med sin erfaring som her kom med de beste kommentarene.

Bjørn og de andre på omvisning i den 1,6 km lange fabrikken. Lengst til venstre sjef for de norske på Eglin, oberstløytnant Dag "Surf" Simastuen. Lengst til venstre er Bjørn, bloggeren vår. I svart dress er norgesansvarlig i Lockheed Martin, Yung Le.
Bjørn og de andre på omvisning i den 1,6 km lange fabrikken. Lengst til venstre sjef for de norske på Sheppard, oberstløytnant Dag «Surf» Simastuen. Lengst til venstre er Bjørn, bloggeren vår. I svart dress er norgesansvarlig i Lockheed Martin, Yung Le.

Deretter ble det omvisning i selve fabrikken der forskjellige deler kommer inn og ferdige F-35 rulles ut på andre siden, og vi fikk se hele prosessen fra start til slutt. Vi stoppet opp ved det første norske flyet i produksjon. Det var deler av vingene og en senterseksjon, men man kunne klart se hva det skal bli.

Bjørn og de andre foran monteringsriggen der vingene for det første norske flyet monteres på første del av flykroppen.
Bjørn og de andre foran monteringsriggen der vingene for det første norske flyet monteres på første del av flykroppen. (På grunn av at «innmaten» i det første norske flyet er synlig kan det ikke tas bilder av selve flyet nå. Foto: Lockheed Martin)

Document Visit by Norwegian Pilots- JSF14-1087Vi fikk alle i tur og orden signere inne i selve vingen, absolutt et høydepunkt!

Til slutt stod simulator på programmet. Stemningen blant elever og instruktører var upåklagelig – helt klart noe som falt i smak hos alle. Vi prøvde forskjellige oppdrag og fløy både A, B og C versjonene av F-35.

Dette var absolutt en stor dag for en flyelev i starten av utdanninga. Det å få se flyet jeg har lest så mye om og kunne fly simulatoren var utrolig motiverende for det videre arbeidet her på Sheppard og for karrieren hjemme i Norge som kampflygere!

Stor stemning blant instruktører og elever i F-35-simulatoren. (Foto: Lockheed Martin)
Stor stemning blant instruktører og elever i F-35-simulatoren. (Foto: Lockheed Martin)