Kulterstad Shepphar

(Red: Bjørn er norsk flyelev i USA og er en av de som i fremtiden skal fly F-35 for Norge. Han vil være gjesteblogger hos oss og sende hjem oppdateringer fra utdanningen og veien mot F-35.)

Da er jeg endelig på plass i USA – oppdraget: jeg skal utdanne meg til å bli kampflyger! Det er noe jeg har hatt lyst til så lenge jeg kan huske, men har alltid trodd det var umulig. Jeg søkte uten store forhåpninger og kom inn! Etter befals og krigsskole i Norge begynner nå det mest spennende – flyskole i USA!

Jeg er nå på Sheppard Air Force Base nord i Texas. Her skal jeg være i et og et halvt år før det blir seks måneders F-16 utsjekk i Tucson, Arizona. Deretter skal jeg fly F-16 en periode før det blir F-35.

Sheppard kart
Sheppard Air Force Base ligger ca. 2 timer kjøring nord for Fort Worth der byggingen av norske F-35 nå er i gang. Når detblir studietur for de norske flyelevene så vil dette selvsagt markeres på Kampflybloggen!

Første ordinere skoledag var i slutten av august, og nå er vi straks ferdige med en fem-ukers periode med teori før flyginga starter. Først skal vi fly T-6 Texan II, som er et enmotors turboprop fly. Der lærer vi grunnleggende flyferdigheter før vi etter ca seks måneder går over til T-38 som er et treningsfly med jetmotorer, men som i stor grad kan sammenlignes med et ordentlig jagerfly. Skolen er veldig hard med 12-18 timers dager, men dette er likevel gøy!

T-6 på line
T-6 Texan treningsfly oppstilt på Sheppard Air Force Base i Texas – dette blir det første flyet Bjørn og de andre flyelevene vil trene på i USA.

Vi bor nå på brakker inne på basen, men får leiligheter i byen ved juletider. Basen her er flere ganger større enn hele det norske Luftforsvaret. Det er bla. banker, bensinstasjoner, shoppingsentre og egne barneskoler inne på basen. Det skal sies at dette likevel er en liten base i amerikansk målestokk.

Som militært personell blir man godt mottatt i USA. Det er rabatter på alt og man kan oppleve at regningen er betalt av andre når man er på restaurant. Folk håndhilser og sier «takk for jobben du gjør» – utrolig motiverende og samtidig litt spesielt…!

Det er har vært ca 40 grader hver dag siden vi kom, så ser frem til «vinter» med gode norske sommertemperaturer.

Jeg skal prøve å komme med en oppdatering en gang iblant, så sant det blir tid mellom alt skolearbeidet – en ting er sikkert, det blir ikke kjedelig!