bloggbilde ELUN SIF

Sommerfreden har også begynt å senke seg over Kampflyprogrammet, men vi har fortsatt en oppgave som gjenstår – kollega Sigurd Fongen og jeg skal delta i en norsk delegasjon til Farnborough Air Show utenfor London neste uke. I år skulle showet hatt en helt spesiell gjest – det skulle være ett av to flyshow der F-35 for første gang blitt vist frem i Europa. Slik mange av dere sikkert har hørt, så har det ikke gått helt etter planen. Vi reiser likevel, fordi det viktigste ved denne turen for oss var ikke F-35 – vi skal nemlig fortelle forsvarsverdenen litt mer om hvorfor vi investerer i det nye norske våpenet som skal på F-35, Joint Strike Missile (JSM).

Først av alt, litt mer bakgrunn for hva som skjer med F-35 – en brann som brøt ut i et F-35 på Eglin (les mer om den her) 23. juni har ført til at alle F-35-flyene fortsatt holdes på bakken. Dette er rutine ved slike hendelser, og er noe vi også har gjort flere ganger med våre egne F-16 siden vi fikk de første i 1980. Dette gjøres når det har dukket opp feil og mangler som fører til at vi enten må undersøke nærmere hva som er årsaken, eller få rettet opp i noe. Det er selvsagt aldri bra når slikt skjer, men heller ikke helt uvanlig. Flyene skulle egentlig ha deltatt på et show i det sentrale England som begynner i dag kalt RIAT, men har måttet melde avbud. Rent personlig syns jeg det er veldig synd om F-35 ikke i det minste rekker over Atlanteren til Farnborough Air Show som begynner mandag (vi håper fortsatt!) – jeg har jobbet med F-35 i over to år, og har fortsatt ikke sett det i lufta! Jeg har vært på fabrikken i Texas fire ganger, men alltid kommet rett etterpå eller reist rett før de skal fly. Dette er likevel underordnet – det viktigste er at de får gjort en grundig gjennomgang av flyet slik at vi reduserer sjansen for at dette skjer igjen.

Det som er hovedgrunnen til at jeg og Sigurd er med i delegasjonen er som sagt at vi skal bidra til å fortelle mer om JSM. Stortinget gav i juni sin tilslutning til å fortsette utviklingen, og nå ønsker vi å fortelle mer om hvorfor vi investerer i dette. For det formålet har vi laget en egen brief som vi skal holde under showet for journalister og andre interesserte. Budskapet vil bli mye av det samme som vi snakket om i den lengre nettsaken vår på kampfly.no om JSM som vi la ut i mai – dette er en betydelig styrking av den norske krigsforebyggende terskelen, og derfor investerer vi i dette våpenet.

Førstesiden i briefen vi skal holde på Farnborough - dette er grunnen til at vi bruker så mye penger på JSM.
Førstesiden i briefen vi skal holde på Farnborough – dette er grunnen til at vi investerer så tungt i JSM.

I tillegg er showet generelt viktig for meg som kommunikasjonsrådgiver – det er flere hundre journalister fra hele verden som deltar, og det er en glimrende mulighet til å møte dem, bygge nettverk, fortelle om hva vi gjør fra Norges side rundt F-35 og JSM, og gi bakgrunnsinfo de kan bruke i dekningen av Norge og det vi ellers gjør innen det norske Forsvaret. For mange av dem er dette en av få muligheter de har til å møte norske representanter, og vi forteller selvsagt mer enn gjerne om hva vi gjør, og hvorfor.

I fellesferien kan det bli litt stille på bloggen og Twitter, men vi kommer sterkt tilbake i august. Inntil da er det bare å ønske alle god sommer!