F-35_S3For litt siden var det et gammelt intervju med en kjent kritiker ved navn Pierre Sprey som fikk mye oppmerksomhet, og som vi ser har skapt en del reaksjoner, og ført til at noen har skrevet leserbrev i aviser, osv. Vi skjønner godt at folk reagerer, for om han hadde hatt rett i sin kritikk av F-35 så ville det jo vært ganske alvorlig. Det har han heldigvis ikke, noe vi også sa når påstandene hans ble brukt som grunnlag for Brennpunkts dokumentar om F-35 i fjor. Det var Nettavisen og Side 3 som dekket denne videoen når den dukket opp her i Norge nå nylig, og vi har svart på noen spørsmål fra dem gjennom kollega Sigurd Fongen som tar opp mye av det Sprey hevder. Jeg har klippet ut et par gode sitater fra artikkelen, og her kan du lese artikkelen i sin helhet.

– Dette er velkjente påstander som vi synes fremstår som lite profesjonelle. Om kritikere som Sprey hadde rett, ville ikke flyet ha kunnet gjort mye av det flyet allerede har bevist at det kan gjøre i testprogrammet. Med våpen kan flyet både manøvrere hardere og fly raskere, høyere og lengre enn dagens norske F-16, sier Fongen til Side3.

– Sprey hevder også at små vinger og stor flykropp gjør F-35 «fabelaktig dårlig til å manøvrere», bruker for mye drivstoff og at det vil tape i dog fights med eldre fly som MiG 22 eller franske Mirage. Er det hold i disse påstandene?

– Nei, det er det ikke. For det første vil F-35 med våpen kunne manøvrere like godt som, og i de fleste tilfeller bedre enn dagens F-16, så F-35 har faktisk svært gode manøvreringsegenskaper sammenlignet med tilsvarende fly. I tillegg er det ikke lenger slik at det er kun er manøvreringsegenskaper som avgjør – det er situasjonsforståelsen i kombinasjon med bedre våpen som vinner fighten. Det vil si at det er den som har best informasjon om hva som skjer og hvor truslene er vil kunne avgjøre hvordan kampen utkjempes. Kombinert med våpen som kan leveres på stor avstand med høy presisjon vil F-35 være et formidabelt verktøy for de oppdragene flyet er ment å løse. Som en kollega av meg sier, oppdrag som ville vært selvmord i F-16, vil være et skuldertrekk med F-35.

Om du har spørsmål om noe av det Sprey hevder, eller andre ting rundt anskaffelsen av F-35, så still oss gjerne spørsmål på Twitter.