F-35 KillchainJournalist og F-35-kritiker Bill Sweetman hadde et innlegg hos Aviation Week denne uka der han hevdet at F-35 kunne ses av russisk radar. Men hva innebærer det egentlig?

JSF survivability er bygget rundt det vi kaller «Survivability Kill Chain» slik som det er beskrevet på bildet øverst i innlegget.

Det betyr at så lenge man klarer å bryte kjeden ett eller annet sted så overlever man. Som bildet viser er det bygget inn egenskaper i alle ledd av kjeden som på sin måte kan bidra til at kjeden kan bli brutt. Når det er sagt er det også naturlig å legge til at Stealth eller Very Low Observable (VLO) ikke er noe magisk trylleformular som plutselig gjør hele flyet totalt usynlig. Generell stealth teori går, som en av mine kolleger ville sagt det, ut på å rydde i returnert radar signal i tillegg til innebygde egenskaper som reduserer retur av radarsignaler (absorberende materialer, vinkler, forsegling av luker etc).

F-35 VLO design

Som dere ser er det flere brikker i puslespillet som skal gjøre flyet «usynlig». Men som Sweetman sier, «det er ikke usynlig», men det er vanskeligere å oppdage, selv om det kommer til å komme radarer som vil oppdage flyet,  og det er spesielt vanskelig å låse på med radar slik at man kan skyte det ned – som omtalt i survivability kill chain.

Kjernen i det hele er at hele pakken er med på å gjøre maskinen til det den er – et femte generasjons kampfly, som er vanskelig å oppdage og skyte ned, og som kan gjennomføre oppdrag vi bare kunne drømt om med dagens kampfly.