«Situasjonsforståelse vinner fighten» er mottoet for oss her på Kampflybloggen. For meg som kommunikasjonsrådgiver er internasjonale forsvarsblogger en viktig del av puslespillet når jeg skal skape en situasjonsforståelse for meg selv og for Kampflyprogrammet om hva som skjer både hjemme og ute. Er det ofte litt løsreven info, og ofte mye meninger og påstander fra forfatterne? Absolutt! Samlet bidrar bloggene likevel til et større bilde enn det jeg kan få gjennom vanlige medier alene – for ikke å snakke om at det kan være både spennende og underholdende også!

For deg som har lyst til å få en bedre «sitausjonsforståelse» i 2014 – her er ti blogger du bør følge!

(En liten disclaimer først på grunn av hvem jeg er og hvor jeg jobber. At en blogg er med på denne lista betyr ikke at jeg eller Kampflyprogrammet på noen måte stiller oss bak eller kan tas til inntekt for innholdet de publiserer. Det som skrives på de bloggene jeg lister her er kommentarer, og det er forfatteren, og ingen andre som står til ansvar for innholdet – innhold som i likhet med mye annet må leses med en dose sunn skepsis og en middels klype salt.)

Toppblogger:

1: The Aviationist

Skal du følge en forsvarsblogg i 2014 så la det være denne. Italieneren David Cenciotti og hans mannskap hos The Aviationist er en daglig kilde til bilder, videoer og artikler – ikke bare om militære spørsmål, men også fra sivil luftfart. Det handler ikke bare om kule bilder heller – i 2013 var bloggen arena for en diskusjon mellom flygere av henholdsvis F-35 og Eurofighter om hvem som ville komme seirende ut i en luftkamp. Selv om de aldri kom til en endelig konklusjon så var vel hovedinntrykket at det er som med så mye annet – det kommer an på. Interessant var det uansett!

Mediedrevne blogger:

2: Ares blog

Dette er bloggen til journalistene ved det tradisjonsrike magasinet Aviation Week. De er ikke alltid like imponert av F-35, men de presenterer mye spennende og interessant innhold. Blant annet kommer det her ofte reiserapporter fra besøk på forsvarsutstillinger og  fra demonstrasjonsflygninger.

3: The DEW Line

The DEW Line er tilsvarende Ares blog, men for konkurrenten Flight Global. Dessverre er det blitt færre bidragsytere her nå, og det er hovedsaklig europaredaktøren Craig Hoyle som drar lasset. Likevel verdt å ta en kikk.

4: Intercepts

Dette er den tredje medie-drevne bloggen på lista, denne gang fra Defense News. De er relativt nye i bloggosfæren, og er svært USA-fokusert. De får likevel ofte tak i bilder og info før mange andre – her fant jeg blant annet de første bildene fra sjøsettingen av den helt nye stealth-destroyeren USS Zumwalt (DDG 1000).

USA

5: Information Dissemination

Dette er en blogg jeg har fulgt mindre i det siste, da den først og fremst fokuserer på det amerikanske sjøforsvaret. Dette fokuset har nå endret seg litt, og med nye bidragsytere kommer også gode tanker om hva som skjer i forsvarsverdenen generelt. Blant annet skal jo den amerikanske marinen bli den nest største brukeren av F-35, og det er derfor av og til en del diskusjon om utviklingen her. I tillegg er det en del fokus på Kina, og de har en kinesisk blogger som bidrar jevnlig.

UK

6: Think Defence

Dette er en blogg som fokuserer på det britiske forsvaret, og utviklingen i britisk forsvarspolitikk. Det er også en av de få bloggene jeg har sett som lager lange serier av innlegg. Bloggen har blant annet nettopp gjennomført en serie av 26 innlegg som handler om ship-to-shore logistics (!!!), og har begynt en «ønskeliste» for den neste langtidsplanen for det britiske forsvaret, hvor innlegg nummer to om dette så langt har fått over 300 kommentarer. Han har også en nesten litt skremmende fasinasjon for container-baserte konsepter. Ta en kikk!

7: Kings of War

Dette er bloggen til gamleskolen min, avdeling for krigsstudier ved King’s College London. Forfatterne her underviser eller studerer ved skolen, og innleggene kan kanskje bli en tanke akademiske, men ofte ganske interessante likevel. De skriver også om mer enn bare klassisk forsvarsstoff, og snakker mye om sivil sikkerhet, terrorisme, osv.

Resten av verden:

8: Russian Defense Policy

Det finnes flere gode blogger om utviklingen i det russiske forsvaret, skrevet av russere, og dette er en av de beste engelskspråklige. Russian Defense Policy følger medieuttalelser, debatter og hendelser som ofte ikke fanges opp av vestlig presse. Vel verdt å følge om du er interessert i hva som skjer innen vår store nabo i øst.

9: Chinese Military Review

Dette er stedet om du er nysgjerrig på hva som skjer i det kinesiske forsvaret. Her dukker det ofte opp rykende ferske bilder fra kinesisk internett av nye kampfly, marinefartøyer og mer generelt forvarsstoff. Ikke mange setningene med tekst hver gang, men mye bilder, noe som alltid er interessant.

10: LiveFist

Den tiende og siste bloggen, med det litt pussige navnet «LiveFist» følger det indiske forsvaret, hvor det også er mye som skjer. Nylig hadde de IOC for sitt nye hjemmeproduserte lette kampfly, Tejas. Det har også hatt et noe utfordrende utviklingsløp, og bloggeren Shiv Aroor har fulgt det hele veien. Bloggen har også fulgt det nye indiske hangaskipet «Vikramiditya» (tidligere russiske «Varyag») tett, et fartøy som nylig passerte norskekysten på vei til India fra verftet i Russland.

Har du andre blogger du vil anbefale? Hva syns du om forslagene mine? Ta gjerne debatten med oss på Kampflyprogrammets Twitter-konto og følg debatten i kolonnen til høyre.