Oppmerksomheten i rapporten rettes særlig mot hvordan departementene kan bli bedre til å samordne seg innbyrdes. God håndtering av gjenstridige problemer (wicked problems) vektlegges spesielt. Denne type problemer kjennetegnes blant annet av at de går på tvers av organisatoriske inndelinger og av at deres årsaksmønstre og virkninger er usikre og tvetydige. Slike problemer fremheves både nasjonalt og internasjonalt som en forvaltningspolitisk utfordring. Gjenstridige problemer krever innsats fra flere sektorer, årsaksforhold kan være uklare og til dels ukjente og berørte sektorer kan ha ulik problemforståelse og interesser.

I rapporten anbefaler Difi blant annet følgende for å styrke forvaltningens evne til samordning av politikkutvikling og politikkgjennomføring:

1. Tydelige politiske signaler om behov for samordning
Tydelig politisk lederskap og forankring er nødvendig for å løse problemer som krever samordning. Politisk lederskap innebærer å ta initiativer og formulere strategiske mål, og å gi tydelige politiske signaler til administrasjonen om behovet for å prioritere denne type saker.

2. Synliggjøre konkrete behov for samordning
Problemer og oppgaver som krever samordning må identifiseres i det enkelte departement eller i grenseflaten mellom dem. Det må også legges et løp for hvordan arbeidet med problemene skal foregå. Område- eller sektorgjennomganger kan etter Difis syn være et godt verktøy for å identifisere områder hvor samordning er nødvendig.

3. Vurdering av prosesser, arbeidsformer, ansvar og roller
Arbeidsformer, prosessregler og retningslinjer må sikre at problemer som krever samordning fanges opp på et tidlig stadium. De må også sikre at det skjer en tidlig avklaring av ansvar for videre prosess. Det er behov for på ulike måter å klargjøre hva som skal ligge av fullmakter og handlingsrom i samordningsrollene.

4. Tydeliggjøring av lederansvaret for samordning
Ledere på alle nivåer, men i særlig grad toppledere, har et klart ansvar for å sørge for nødvendig samordning. Ledere bør utnytte en økt handlefrihet til å ta initiativ for samordning og samhandling.

 

Les hele rapporten her: Link